Thursday, 21 November 2013

Cara Buat Bunga 3D yang Simple

assalamualaikum. ;)


Cara buat bunga 3D yang sangat simple daripada fabrik/kain.


akhirnya dapat belajar lagi satu jenis bunga 3d yang simple daripada fabrik/kain ! aku rujuk dari USEFULL DIY. sebelum ni, aku dah cuba buat 1 jenis bunga fabrik/bunga 3D ni. ada 5 kelopak. bunga 3D kali ni tak serenyah bunga fabrik yang sebelom ni. bunga 3D kali ni sangat-sangat senang nak dibuatnya.


ramai orang suka letak bunga 3D kat baju terutamanya baju nikah, tunang dan etc. nampak eksklusif gituu kalau pandai digayakan. selalunya bunga 3D ni akan digandingkan dengan lace dan pearl. pada yang lebih kreatif tuu, bunga 3D ni boleh dijadikan brooch, hiasan pada klip rambut ataupon cekak rambut !





bunga 3D ini hanya menggunakan sehelai kain berbentuk bulat, sebiji butang/manik/pearl, benang dan jarum untuk menjahit. sebelum memulakan proses menjahit, sekeliling kain yang sudah dipotong bulat itu aku bakar dengan menggunakan lilin. sebab tak nak bagi berbulu. kalau tak nak buat pon tak apa. :)





step by step untuk membuat bunga 3D ini boleh rujuk pada gambar. sambil tengok running man pon boleh buat bunga 3D ni. tak ambil masa yang lama pon. kacang banget gituu.
 





SELAMAT MENCUBA !

# dalam usaha merangka beberapa projek untuk tahun 2014. moga tercapai. aminn. ;)

thanks for reading. ^^

13 comments:

  1. memang mudah & comel! thanks 4 sharing =)

    ReplyDelete
  2. kreatif nya awak ni
    walaupun nampak mudah, tapi kalau saya buat mesti tak cantik jugak. tangan tak kreatif hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pon first try. main hentam. alih-alih jadi. hihii

      Delete
  3. hamboii...gigihnya kamu. senang je rupanyakan. tapi tengok orang jual brooch bunga2 ni kat pasar malam kan main mahalnya. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee. ada masa free kununnya kak. hihii :)

      Delete
  4. projek apa tu dik?? leh share x.. kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. projek rahsia. boleh gituuu kak ? hahaa

      Delete
  5. senang...senang... senang... comel je... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat-sangat senang. tinggal tampalkan pin, dah jadi brooch. hihii

      Delete
  6. Comel je hah...bila la ada msa nk bt ni...

    ReplyDelete